Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Consilierul județean Mircea Stoian – noul președinte al Comisiei Balcani și Marea Neagră a CRPM Consilierul județean Mircea Stoian – noul președinte al Comisiei Balcani și Marea Neagră a CRPM
În perioada 27-29 mai 2015 o delegație a Consiliului Județean Tulcea, condusă de consilierul Mircea Stoian , s-a deplasat la  Bruxelles   pentru a participa... Consilierul județean Mircea Stoian – noul președinte al Comisiei Balcani și Marea Neagră a CRPM

În perioada 27-29 mai 2015 o delegație a Consiliului Județean Tulcea, condusă de consilierul Mircea Stoian , s-a deplasat la  Bruxelles   pentru a participa la o serie de evenimente organizate de  Comisia  Regională Balcani și Marea Neagră a Comitetului Regiunilor Periferice Maritime.

Vineri, 29 mai 2015, membrii Adunării Generale a Comisiei l-au ales în unanimitate pe Mircea Stoian ca și președinte, domnia sa urmând să facă echipă pentru un mandat de 2 ani cu prim vicepreședintele Christina Kalogirou, guvernator al Regiunii Nord Egeană din Grecia.

Activitățile interne ale Comisiei au fost intercalate cu 2 sesiuni ale  Conferinței internaționale  “Balcanii și Regiunea Mării Negre în mișcare – perspective pentru Autoritățile Regionale”, organizată de Conferința Regiunilor Periferice Maritime în parteneriat cu Comitetul European al Regiunilor.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroși factori de decizie din zona extinsă Balcani și Marea Neagră , a d-lui Markku Markkula (președintele în funcție al Comitetului European al Regiunilor), a societății civile și a unor reprezentanți de structuri asociative și autorități de management.

Pornind de la tema majoră – implicare regiunilor în conturarea noii Politici  Europene de Vecinătate ,vorbitorii au evidențiat importanța implicării tuturor actorilor sociali în procesul de reformă administrativă și economică , în cooperarea transfrontalieră, care favorizează transferul de bune practici și combaterea discrepanței dintre regiuni, inclusiv în regiuni din țările vecine Uniunii Europene. Datorită contextului politic existent, s-a subliniat și rolul cooperării dintre regiuni în procesul amplu de menținere a păcii .

“În ceea ce priveşte intensificarea cooperării regionale în zona extinsă Balcani –Marea Neagră , un sprijin , o adevărată gură de aer, o reprezintă fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru cooperarea transfrontalieră, care pot constitui o punte de legătură între regiuni şi combat ideea că Uniunea a devenit un pic prea “centralizată”.

Parteneriatele interegionale care vor fi constituite pentru implementarea unor proiecte comune  vor rezolva nu doar probleme comune , precum protecţia mediului, promovarea moştenirii culturale, accesul deficitar în anumite regiuni, ci vor constitui, de asemenea, un punct de plecare pentru dialog şi colaborare , pentru menţinerea stabilităţii politice în zona de est a Europei.

Toate aspectele pe care le-am menţionat au fost dezbătute astăzi şi  în cadrul  Adunării Generale a Comisiei Balcani și Marea Neagră a  CRPM , care a adoptat o declaraţie finală.

Valorile în care credem şi pentru care vom milita sunt : sprijinirea procesului de pace şi reconciliere, promovarea şi implementarea strategiilor macroregionale şi cooperarea teritorială, conturarea unei viitoare politici de vecinătate prietenoasă cu regiunile.”, a declarat Mircea Stoian în cadrul conferinței.

În data de 28 mai au avut loc , de asemenea, la Bruxelles  prezentări tematice și întâlniri ale grupurilor de lucru pe turism și cooperare în afaceri din cadrul Comisiei Regionale Balcani și Marea Neagră, care au inclus  diseminarea de  exemple de bună practică în ceea ce privește turismul sustenabil în zona Mării Negre, Clusterul Marin al Bulgariei, asocierea public-privat pentru valorificarea resurselor naturale și umane din zona extinsă Balcani –Marea Neagră.

Ordinea de zi a întâlnirii a inclus  și discutarea  unei propuneri de proiect pe ecoturism, inițiativă a Regiunii Macedonia de Est din Grecia care a atras ca și potențial partener Consiliul Județean Tulcea.

Parteneriatul rămâne deschis și se va concretiza în depunerea unei aplicații pe linia de finanțare a Programului de Cooperare Transfrontalieră  Bazinul Mării Negre 2014-2020. Viitorii parteneri au stabilit canale eficiente de comunicare și au actualizat fișa concept a proiectului.