Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

DELTA DUNĂRII, LOVITĂ DE MINCIUNA UNUI DIRECTOR DE LA SALVAŢI DELTA! DELTA DUNĂRII, LOVITĂ DE MINCIUNA UNUI DIRECTOR DE LA SALVAŢI DELTA!
  La finele anului trecut angajaţii unei firme agricole din zona Deltei au găsit zeci de păsări moarte în zona Tatanir, marea majoritate porumbei... DELTA DUNĂRII, LOVITĂ DE MINCIUNA UNUI DIRECTOR DE LA SALVAŢI DELTA!

 

Porumbeii morţi la Tatanir acum doi ani nu au înghiţit furadan,conform DSV Tulcea

Porumbeii morţi la Tatanir acum doi ani nu au înghiţit furadan,conform DSV Tulcea

La finele anului trecut angajaţii unei firme agricole din zona Deltei au găsit zeci de păsări moarte în zona Tatanir, marea majoritate porumbei sălbatici.

Fenomenul a fost semnalat în scris, oficial, de conducerea firmei Deltarom, printr-o adresă transmisă în data de 27 decembrie către Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară şi Poliţiei de Frontieră.

„Noi nu avem terenuri cultivate în zona respectivă, este un alt mare concesionar acolo, însă dacă am aflat de aceste păsări moarte de la unii angajaţi am considerat de cuviinţă să semnalăm acest aspect autorităţilor, ce se verifică mai departe este numai treaba lor, noi ne-am făcut datoria să anunţăm“ a declarat Cristian Cernodolea, directorul firmei Deltarom.

Două săptămâni mai târziu, informaţia a ajuns în ziarul Libertatea, cu mici modificări, respective cele câteva zeci de păsări moarte, numărate şi raportate într-un proces verbal oficial, s-au transformat ca prin minune în câteva zeci de mii, titlul fiind de altfel apocaliptic: „ALERTĂ! Zeci de mii de oameni sunt în pericol de îmbolnăvire | Plouă cu păsări moarte în Delta Dunării! “(http://www.libertatea.ro/detalii/articol/alerta-zeci-de-mii-de-oameni-sunt-in-pericol-de-imbolnavire-ploua-cu-pasari-moarte-in-delta-dunarii-477997.html#ixzz2qBj1eUY1)

Dan Bărbulescu, director executiv la Asociaţia Salvaţi Delta Dunării, a declarat revoltat pentru ziarul Libertatea: “Ne-am confruntat cu acest fenomen şi anul trecut, şi cu doi ani în urmă. Atunci, investigaţiile au arătat că păsările fuseseră otrăvite cu Furadan. Seminţele de pe terenurile agricole sunt tratate cu acest pesticid otrăvitor, deşi agricultura din Deltă ar trebui să fie strict ecologică, teoretic. Păsările mănâncă seminţele şi mor. Nu este vorba numai de porumbei, ci şi de păsări strict protejate, cum este gâsca cu gât roşu”.

O minciună demnă de o excludere din zona activiştilor cinstiţi, care militează curat pentru salvarea mediului şi nu pentru banii din proiecte, restul afirmaţiilor legate de practicile ilegale ale agricultorilor din deltă fiind treaba acestora şi a avocaţilor.

Afirmaţia domnului Bărbulescu este o minciună fără drept de apel, însă ce nu face omul pentru a beneficia de puţină reclamă gratis pentru asociaţia care îl plăteşte.

Conform actelor oficiale, atunci când zona respectivă s-a mai confruntat cu fenomene asemănătoare, în urma analizelor oficiale s-a constatat că nu a fost vorba de o otrăvire cu substanţe toxice.

„În urma analizelor s-a constatat că nu este vorba de o boală infecţioasă, pseudo pestă sau aviară. Deasemenea sunt excluse substanţele toxice, nici urmă de carbofuran “a declarat după finalizarea anchetei în primul caz de acest gen semnalat în zona respectivă de aceiaşi foşti paznici de vânătoare,directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Tulcea.Nici în alte cazuri ulterioare, când au fost semnalate mortalităţi, nu au fost descoperite seminţe tratate cu furadan în zonele cultivate de concesionari.

Desigur, domnul Bărbulescu poate contesta declaraţiile şi analizele oficiale, la fel ca şi prezenţa omului pe lună sau a extratereştrilor pe Pământ, putând reclama chiar şi o conspiraţie global la adresa porumbeilor sălbatici, pusă la punct de porumbeii casnici sau de una la adresa găştii cu gât roşu, uneltită de găştile cu gât verde.

Dincolo de minciună directorului de la Salvaţi Delta, care afectează imaginea Deltei Dunării, în noua situaţie raportată autorităţilor se pare că deja analizele au relevant faptul că mortalităţile au cauză natural, însă aşteptăm declaraţia oficială.

„Populaţia respectivă atinge aproximativ 100.000 de exemplare pe zona Deltei, poate mai mult.La acest număr o mortalitate de zeci sau sute nu reprezintă un pericol mare pentru specie. Acolo se ştie care sunt problemele, oamenii deştepţi nu pot da crezare unei ştiri de genul zeci de mii de oameni sunt în pericol, deşi ştirea afectează imaginea Deltei în ochii potenţialului turist, este păcat, dar cei inteligenţi cred că vor şti cum să trateze subiectul “spune Mihai Baciu, ghid turistic ornitolog specializat în turism ecologic.

 ISTORICUL CONFLICTULUI DIN ZONA TATANIR

 Conflictul teritorial din zona Tatanir a izbucnit după ce mulţi ani de zile acolo a fost raiul braconajului cinegetic, în zonă găsindu-şi sălaş mai mulţi indivizi dubioşi care practicau ilegal vânătoarea în scop comercial.

Odată cu instalarea în zonă a concesionarilor agricoli, cel mai apropiat de zona în care se reclamă anual mortalităţi de păsări fiind Traian Rece, braconierii nu şi-au mai putut desfăşura în linişte activitatea, aşa că au început şicanele, respective reclamaţiile reciproce.

Să nu uităm că în zona respectivă au fost semnalate cadavre de oi pline cu porumb, probabil otrăvit, operaţiune menită să micşoreze numărul prădătorilor, în special şacalii care s-au înmulţit foarte mult şi atacă efectivele de animale din zonă, în calcul putând fi luaţi astfel şi crescătorii de animale din zona respectivă. Foştii paznici de vânătoare, rămaşi fără obiectul muncii, insinuează fără dovezi pe unde au intrare în presă că agricultorii folosesc furadan, agricultorii se apără cu analizele oficiale şi spun că braconierii au regizat aceste cazuri din răzbunare, alţii că crescătorii de animale folosesc furadan pentru a otrăvii şacalii, unii oficiali avansează chiar ipoteza că păsările să se fi otrăvit cu furadan folosit în voie, legal, de vecinii de peste canalul Chilia, la doar câteva zeci de metri.

Un cerc vicios de acuzaţii, în care singurele date oficiale sunt analizele efectuate de DSV şi care până acum nu au descoperit urme de substanţe toxice, acestea, mai exact furadanul, fiind dealtfel interzise prin lege pe teritoriul Rezervaţiei Deltei Dunării.

De aici şi până la a anunţa zeci de mii de morţi şi o ploaie de păsări moarte e o diferenţă, din păcate la fel de mare ca aceea dintre numărul de cititori de Dilema Veche şi Libertatea.