Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ncendiul a fost anunțat ieri seară, la ora 18.53â: o butelie a explodat într-un apartament de pe strada Spitalului. Detaşamentul de Pompieri Tulcea s-a...

ncendiul a fost anunțat ieri seară, la ora 18.53â: o butelie a explodat într-un apartament de pe strada Spitalului.

Detaşamentul de Pompieri Tulcea s-a deplasat cu două  autospeciale de lucru cu apă şi  spumă, pentru localizarea şi ulterior lichidarea incendiului.

„Ajunşi la faţa locului,  pompierii tulceni au constatat că, în urma  acumulărilor de gaze emise de butelia care era racordată la  centrala termică a imobilului, a avut loc o explozie. În urma deflagraţiei au fost distruse: centrala termică, o parte din mobilierul  apartamentului, aparatura electronică şi electocasnică, iar pereţii şi tavanul imobilului au fost deterioraţi. Proprietara apartamentului  a fost preluată de Ambulanţa municipiului Tulcea şi transportată la Spitalul Judeţean Tulcea, pentru îngrijiri medicale, deoarece, aceasta prezenta pe corp arsuri de gradul II“, spune Angela Tulceanu, purtător de cuvânt al ISU Delta.

entru a evita un astfel de eveniment nefericit, care poate produce o  adevărată tragedie în viaţa oricărui cetăţean, specialiştii Inspecţiei de Prevenire din cadrul  Inspectoratul pentru Situaţii  de  Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea recomandă următoarele măsuri de prevenire:

– exploatarea centralelor termice pe gaz , precum şi a instalaţiilor de încălzire aferente se efectuează numai de către personal calificat şi instruit în ceea ce priveşte  exploatarea acestora;

–    în operaţiile de exploatare a instalaţiilor de încălzire centrală ,se vor asigura cel puţin nivelurile minime de performanţă specifice siguranţei la foc stabilite prin proiectare.

–    centralele termice pe gaz vor fi prevăzute cu ferestre exterioare pentru iluminarea și ventilare naturală a încăperii.

–    controlul etanşeităţii instalaţiei de gaze se face zilnic folosindu-se o emulsie de apă şi  săpun. Se interzice efectuarea acestui control cu flacără.

–    aprinderea arzătorului cu gaze la focarul cazanului termic, se efectuează prin respectarea strictă a principiului “ gaz pe flacără “.

–    circuitul de alimentare arzătorului cu gaze la focarul cazanului termic a căror  instalaţie funcţionează cu o presiune de lucru peste 5000 mm coloană apă, va fi  prevăzut cu un sistem de protecţie care să întrerupă rapid debitul de gaze atunci când presiunea scade sub limita la care flacăra poate deveni instabilă, sau în cazul când flacăra de control se stinge.

–    circuitul de alimentare al fiecărui arzător, va fi prevăzut cu două ventile montate în serie, dintre care unul cu acţionare manuală. Poziţia ventilelor închis sau deschis trebuie marcată vizibil.

–    la apariţia unei neetanşeităţi a buteliei pe gaz se va închide robinetul acesteia şi se vor deschide ferestrele şi uşile pentru aerisirea intensă a încăperii.