Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

FOSTUL PREŞEDINTE AL CLUBULUI DELTA, MEREGIU, SĂLTAT DE JANDARMI ŞI CERCETAT DE DIICOT! FOSTUL PREŞEDINTE AL CLUBULUI DELTA, MEREGIU, SĂLTAT DE JANDARMI ŞI CERCETAT DE DIICOT!
Haralambe Meregiu, om de afaceri şi fost preşedinte al clubului Delta Tulcea, club finanţat din bani publici de Primărie, se număra printre persoanele cercetate... FOSTUL PREŞEDINTE AL CLUBULUI DELTA, MEREGIU, SĂLTAT DE JANDARMI ŞI CERCETAT DE DIICOT!

Haralambe Meregiu, om de afaceri şi fost preşedinte al clubului Delta Tulcea, club finanţat din bani publici de Primărie, se număra printre persoanele cercetate de DIICOT într-un dosar amplu ce a vizat vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Meregiu, atunci preşedinte în funcţie la Delta Tulcea, a primit mandat de aducere, fiind „săltat “de jandarmii tulceni şi dus la sediul Jandarmeriei Tulcea, acolo unde a fost luat la întrebări de procurori veniţi de la Târgu Mureş.
CE ANCHETEAZĂ DIICOT
Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.
Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.
După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.
Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de Euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.
Deocamdată dosarul nu a fost finalizat, urmând să fie formulate punerile sub acuzaţie şi trimiterea în judecată, acolo unde va fi cazul.